Nyitvatartás :
Állatpatika hétfőtől-péntekig: 9:00-18:30
Rendelés hétfőtől-péntekig: 9:00-12:00; 15:00-18:30
Szombaton: 9:00-12:00

Ortopédia

A kisállat-ortopédia a szervezet tartó és mozgató szervrendszerével foglalkozó tudományág, a csontokat, ízületeket, izmokat, szalagokat, valamint ezek kapcsolatát vizsgálja, orvosolja. A csontok és az ízületek, pl.: a könyök,- csípőízületek rendellenes fejlődését, traumás megbetegedését diagnosztizálja, gyógykezeli.

Traumatológia, a sebészet sérülésekkel foglalkozó ága.

Rendelőnkben digitális röntgen áll orvosaink rendelkezésére a pontos diagnózis felállításához.

Ebben a szakterületben a legtöbb tapasztalattal rendelőnkben Dr. Hursán Gábor rendelkezik, ezért kérjük Önöket, hogy amennyiben régebb óta fennálló vagy speciális problámával jönnének, előtte telefonon kérjenek a Doktor Úrhoz időpontot.

Kérjen időpontot!

A kutyák ortopédiai sérüléseinek igen magas százalékát teszi ki az elülső kereszteződő szalagszakadás. Ennek oka az, hogy a szárcsont ízületi felszíne erőteljesen hátrafelé lejt az esetek nagyobb részében, ami az elülső kereszteződő szalag túlterhelést okozza. Amennyiben a szalag megnyúlik, felrostozódik, vagy csak részlegesen is, de szakad, megindul a terheléskor egy olyan kóros mozgás az ízületen belül, amit „fióktünetnek” hívunk.

Mikor beszélünk kereszteződő-szalag szakadásról?

A kutyák ortopédiai sérüléseinek igen magas százalékát teszi ki az elülső kereszteződő szalagszakadás. Ennek oka az, hogy a szárcsont ízületi felszíne erőteljesen hátrafelé lejt az esetek nagyobb részében, ami az elülső kereszteződő szalag túlterhelést okozza. Amennyiben a szalag megnyúlik, felrostozódik, vagy csak részlegesen is, de szakad, megindul a terheléskor egy olyan kóros mozgás az ízületen belül, amit „fióktünetnek” hívunk. Ez a mozgás igen erősen károsítja az ízületi porcokat és gyulladást kelt. Ugyanakkor rutinos vizsgáló számára jól kimutatható, a betegséget azonnal lehet a jelenség alapján diagnosztizálni!


Milyen tünetei vannak?

A szalag szakadása a leggyakrabban ún. fáradásos illetve részleges szakadás. Ennek, a kezdeti állapotban is vannak már tünetei: időnként sántaságot mutat, mely bejáródik, elmúlik a mozgásra. Az ízület folyadékkal gyakran kitelt, duzzadt.

A teljes szakadásnak ennél már komolyabb tünetei vannak, gyakran a végtagot alig használja az állat. Ugyanakkor hetek alatt némi javulás beállhat, de sohasem lesz tünetmentes. A kialakuló idült térdízületi gyulladás rendkívül kedvezőtlen következménnyel jár, porckopás, és az ízület degenerációja lesz a következmény. (Artrózis) Mindezek miatt igen fontos a korai diagnosztika, minél hamarabb kerül ellátásra a kutya, annál kisebb artrózisos következmény várható.


„A szalagszakadást kizárólag műtéti úton lehet orvosolni…”

A szalagszakadást kizárólag műtéti úton lehet orvosolni.

Az egyik leggyakrabban végzett, a világ minden pontján alkalmazott kereszteződő szalagszakadás műtét kb.15- 20 testsúly kg felett az ún. TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) műtét. Ennek során a meredek lejtésű szárcsonti ízületi felszín szögelését a 90 fokhoz közelítjük, és ebben az állapotban rögzítjük. Ez a biomechanikai változás stabilizálja a térdízületet, és újra használhatóvá, terhelhetővé teszi. Implantátum (speciális csontlemez és csavarok) beépítéssel jár a műtét. Az implantátumok a gyógyulás bekövetkezte után, kb. 4-5 hónappal a műtét után már eltávolíthatók.

A kistestű, 15-20 kg alatti testsúlyú kutyák esetén szalagpótló műtéti eljárást (un. „Flo” technikát) ajánlunk az elülső kereszteződő szalagszakadás esetén. Ennek során az elszakadt szalag műanyag szalaggal pótlásra kerül mely tartósan képes viselni a súlyt a szakadt szalag helyett.

videó: www.youtube.com/watch?v=CNymdzyRavs&hd=1#!


Milyen fajtáknál gyakori a szalagszakadás?

Sok kistestű kutyánál (yorkshire terrier, pekingi palota, chivava, bichon havanese, bichon friese, stb.) az elülső kereszteződő szalagszakadás következményes elváltozás. A szalag szakadás oka az, hogy a térdkalács az ízületben nem stabil, időnként, vagy állandóan, ficamos helyzetben van( un. patellaficam). Ilyenkor a kereszteződő szalagokra nagyobb erő hárul a normálisnál, mely fáradásos, vagy akut szakadást eredményezhet. Az ilyen esetekben a térdkalács stabilizációját is meg kell oldani a műtét keretén belül.

Nagytestű kutyáknál (különösen a robusztus, erőteljes alkatú fajtáknál: stafford, rottweiler, masstifok, retrieverek ) a korábban említett lábszárcsont ízületi felszín szögellési probléma van a háttétben , részleges vagy teljes szakadás alakul ki, minden különösebb baleseti előzmény nélkül, akár játék közben is!

És bármely fajtában előfordulhat primer sérülés miatt is


Mennyi idő alatt gyógyul meg kedvencünk a műtét után?

A teljes gyógyulási idő 2-3 hónap, ezen belül a végtag terhelése már napokon belül beindul. Először csak az ujjak hegyét, majd egyre erőteljesebben a talpát terheli az állat.


Mennyibe kerül a műtét és mikor kerülhet rá sor?

Rendelőnkben minden hétköznap, hétfőtől- péntekig zajlanak a tervezett műtétek. Minden típusú elülső kereszteződő szakadás operációt elvégezzük (TPLO, TTA, CWTO, szalagpótlás…stb.) mindig az adott testméretű, kondíciójú, habitusú egyedhez igazítva. Információt a beavatkozás áráról, illetve műtéti időpontot telefonon kérhet: + 36 96 331 185

Forrás: Primavet


I. Anatómiai alapfogalmak

A térdkalácsficam szempontjából az alábbiak áttekintése szükséges. A térdkalács a négyfejű combizom / m. quadriceps femoris/ íncsontja, mely izom részben a csípőcsontról részben a combcsont proximalis végéről ered, négy része distalisan egyesül és a tuberositas tibiaen tapad meg. A patellát az erős végín / lig. rectum patellae/ foglalja magába, ami a combcsont distalis végén cranialisan helyeződő árokban /sulcus patellae/ siklik át. A fenti képletek egészséges állaton egy egyenest alkotnak- ez az extenziós tengely, ami egybe esik a végtag hossztengelyével is. A patellát az árkában a lateralis és medialis retinaculum rögzíti, amit a térdkalácsot a m. gastrocnemius íncsontjához térő femoropatellaris szalagok, a térdpólyába /fascia genus/ térő izomtapadások /m. sartorius, m. biceps femoris stb./ és a térdízület rostos ízületi tokja alkotnak. 

II. Mi is a patellaficam?

A térdkalács ficama traumás behatásra is kialakulhat, ha az egyik oldali retinaculum sérül, és a patella az ellenkező oldalra kitér az árkából. Az esetek döntő részében azonban, az egyed növekedése során kialakuló anatómiai deformitások miatt, traumás behatás nélkül jön létre, hátterében döntően örökletes okok rejlenek. Attól függően, hogy a végtag deformitások hatására az extenziós tengely melyik irányba tér el a végtag tengelyétől, és így a térdkalács melyik oldalra tér ki árkából, lateralis és medialis patellaficamról beszélünk.
Az örökletes jellegből következően itt is megfigyelhetők fajtadiszpozíciók. Általánosságban elmondható, hogy a lateralis ficam ritkább, megjelenése döntően közép- és nagytestű fajtákon jellemző. A medialis patellaficam ugyanakkor relatíve gyakori elváltozás, tipikusan a kistestű, miniatűr fajták sajátossága. Az utóbbi időkben azonban, nem ritka lelet a közepes testméretű terrier fajtákon is /bull, staffordshire, stb/.

III. A patellaficam okai

A térdkalácsficam hátterében az esetek döntő részében azok az örökletes alapon kialakuló anatómiai eltérések állnak, melyek hatására a végtagtengely és az extenziós tengely nem esik egybe.

Medialis patellaficam esetén

 • A combnyak szögellési rendellenességei /retroverziója, és/vagy alacsony inklinációs szöge- coxa vara/
 • A femur distalis végének lateralis torziója ill. görbülete
 • A medialis femur condylus hipopláziája
 • Sekély patellaárok
 • A tuberositas tibiae rendellenes helyeződése
 • A tibia proximalis részének medialis görbülete
 • A tibia proximalis részének medialis rotációja

A fenti deviációk mellett gyakorta tapasztalható a tibia medialis irányú rotálhatósága a femurhoz képest, mely a lig. rectum patellae medialis elhúzásával hozza létre a ficamot. A lateralis ficam esetében az eltérések ellentétesek

 • A combnyak fokozott anteverziója és nyitott szögellése /coxa valga/
 • A femur distalis végének medialis torziója és görbülete
 • Sekély patellaárok
 • A tuberositas tibiae lateralis deviációja
 • A tibia proximalis részének lateralis torziója és görbülete
 • A tibia lateralis rotációs mozgása

IV. A patellaficamok osztályozása

A tünetek alapján Putnam és Singleton szerint az alábbi 4 súlyossági fokba sorolhatjuk a medialis patellaficamokat:

Elsőfok

 • Intermittáló sántaság
 • A patella nyújtott térdnél könnyen ficamítható, de elengedve spontán reponálódik
 • A tibia rotációja ill. a tuberositas tibiae deviációja minimális

Másodfok

 • A patella gyakran hagyja el a helyét, de könnyen reponálható
 • A tibia akár 30 fokos rotációban lehet
 • A tuberositas tibiae medialisan helyeződik
 • Enyhe torziós és szögeltérések a femuron és tibián

Harmadfok

 • A patella állandóan luxált, nehezen helyezhető vissza, elengedve rögtön reluxál
 • A tibia torziója és a tuberositas tibiae deviációja 30-60 fok közötti
 • A patellaárok sekély
 • Fokozottabb torziós és szögeltérések a femuron és tibián

Negyedfok

 • A patella permanensen luxált, nem reponálható
 • A tuberositas tibiae deviációja 60-90 fok
 • A patellaárok lapos, esetenként domború
 • Kifejezett torziós és szögeltérések a femuron és tibián
 • Az izomkontraktúrák miatt a térd nem nyújtható teljesen

A fenti eltérések zöme a gondos fizikális vizsgálattal feltérképezhető, és így az elváltozás súlyossága besorolható a négy fokozat valamelyikébe. A fentiek ellenére a térdkalács ficam szűrése még nem általánosan elfogadott más országokban sem. A téma ismertetését tájékoztató jellegűnek szánjuk.

Forrás:Magyar Kisállat Ortopédia

 • Törések rögzítésének lehetőségei

  A balesetek okozta törések rögzítését több tényező befolyásolja, például hogy hol tört el a csont, mekkora a páciens, a balesettől eltelt idő, nyílt-e a sérülés, mennyire sérült a csontozat. Ennek megfelelően a RTG felvétel segítségével állatorvosaink tájékoztatják a tulajdonost a lehetőségekről illetve az árról.
  Az implantátumokat átlagosan 3 hónap elteltével eltávolítjuk, ha a sérülés teljesen meggyógyult. Ez egy újabb, (bár kisebb) műtétnek számít, altatásban történik.

  Forrás: Primavet

 • Gerinc sebészet